Princesscake for June


Igår dundrade ju Adde och June upp till vårt kalla land från Singapore, Adde för att kolla hockey och June för att mysa med Kongo/Sven. June tog såklart med sig solen, precis som förra året, härligt! I alla fall, vi hade då frågat paret vad dom ville ha för gott att äta till efterrätt på kvällen, välj vad ni vill så fixar vi det! Och June väljer... en prinsesstårta? Eh, if that's what you want! Så jag skred till verket och bakade febrilt hela dagen, kokade vaniljkräm och gjorde sugarpastefigurer. Sen kom jag till det fasade momentet att täcka tårtan med marsipan, och det var så jävla svårt. Hade typ 2 dl florsocker på bakbordet, men ändå så fastnade den, gick sönder eller blev helt sne, så jag fick göra om det tre gånger! Men till slut fick jag det i alla fall att funka, bara för att jag är så jävla bra!

Om den var god? Jennifer som avskyr prinsesstårta åt, och Hising som är nötallergiker offrade sig för att få smaka en bit. Så jag fick nog godkänt i alla fall!

 

Hade egentligen velat att marsipanen skulle vara ljusrosa, men jag blandade i alldeles för mycket pastafärg, sen blev kanten jätteful när jag skar av den överflödiga marsipanen, så den fick en snabblösning med den rullade "korven" runtomkring. Nästa gång får jag se till att ha ett sidenband med spänne till som man kan täcka med.


Ingredienser:

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver 

Vaniljkräm: 

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2  äggulor
2 msk majsstärkelse
4 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
 
Fyllning och täcke:
 
ca 1 dl hallonsylt
4 dl vispgrädde
300 g marsipan
florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver och häll ner i smeten. Häll i en smord och bröad form. Grädda längst ner i ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna en stund innan den tas ur formen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, grädde, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Värm på medelvärme under vispning tills den tjocknar, krämen får inte koka. Ta av från värmen när krämen tjocknat, rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt krämen svalna helt. Blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt.

Dela kakan i tre delar. Vänd den understa delen så den mörka undersidan kommer uppåt. Bred ut sylten jämnt. Lägg på mittendelen. Bred ut vaniljkrämen och lägg på den tredje bottnen. Jämna till tårtan och fasa av överkanten så den blir rundad. Vispa grädden och täck sidorna och ovansidan, mest i mitten så det blir en kupol.

Kavla ut marsipanen överdrivet stort på florsockerbestrött bakbord och lyft försiktigt över den till tårtan och lägg på. Marsipanen ska vara ca 2 mm tunn. Jämna försiktigt till kanterna med hjälp av händerna och se till att det inte blir några veck. Blir det för klibbigt kan man kavla mellan bakplåtspapper, plastfolie eller kökshanddukar. Ställ tårtan svalt. Pudra tårtan med florsocker strax före servering och dekorera med en marsipanros.